Friday, November 12, 2010

miss u so much ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Just now i messaging with my beloved boyfriend...hehehehe...now he doing his job..wiring...yes3...
he also known as doctor computer...heheheheh..so expert about this thing..same as my father..
 He really good at his job...always help people and his worker..every time people call him ask him help he always help them..sometime when his leave also he soooooo bz...I think 30% topic for fighting is include this matter...hahahahha...betul x syg???

ISH3!!!  run of topic...actually i want to talk about this....lagi pun syg dah pesan jangan cakap yang syg sy buli sy je...hehehehhe  =)
Kari Ayam!!!
tadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!  waaaakakakakak...
this is my 2nd time i cook for him since we buy the gas...is't true syg??? 1st time masak untuk syg,,,sy buat sayur yang u suka sangat kan..."Terung Sambal"...hehehhehe...tapi sekarang nak cerita pasal kari ni...
penat oooooooo buat....huhuhuhu...tapi sedih je...xjadi pun kari ayam ni....ok...nak tau kenapa nak xcreate post pasal kari ni??? haaaaa,,mesti la sebab syg sy tu dah lupa macam mana sy ajar dia masak kari ni...hahahha....syg ingat ni....
  
RESEPI KARI AYAM!!
  • 1/2 ekor ayam - dipotong ikut saiz yg syg suka
  • bahan a) 10 biji bawang putih dan 3 inci halia - diblender(kalau xboleh ketuk je)
  • bahan b) 1 biji bwang bsar, dihiris2. 4 tangkai daun kari, 1 batang kayu manis, 3 kuntum bunga lawang
  • bahan c)  2 btg serai diketuk
  • bahan d) 8 sb serbuk kari ayam
  • ubi kentang - ikut suka byk mana
  • 3/4 santan atau susu cair
  • bahan e) serbuk lada hitam, serbuk lada sulah, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis. kuantiti, ikut yg anda suka(kalau xada xpayah pun xapa,,,)
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. tumis bahan a) sehingga naik bau kemudian masukkan bahan b) dan bahan c). Tumis hingga daun kari agak garing.
  2. masukkan ayam dan ubi kentang. Tutup periuk. masa menumis ayam ni mesti anda akan mula terbau aroma wangian masakan ni. hmmm....pasti memikat. ni la ramuan rahsia. sebab tumis dng serai n pandan tu. tumis lebih kurang 3 minit. pastikan syg masak dgn api perlahan. ni ikut petua yg mak sy bagi tu la.
  3. masukkan sedikit air, dan tutup periuk semula. biarkan lebih kurang 5 minit atau sehingga air aroma ayam tu keluar.
  4. tambah air mengikut kuantiti kuah yg syg nak. tutup periuk dan biarkan air mendidih.
  5. bila air kuah dah mendidih, baru la masukkan bahan d) masukkan bahan e). masak sehingga ramuan rempah ni masak dan sebati. ingat selalu tutup periuk dan masak dgn api pelahan. kalau nak dapatkan rasa yg lazat. jd kena ikut petua la ni.
  6. bila kuah kari dan ayam dah masak dan empuk, barulah masukkan santan/susu cair dan garam. ikut kata mak ni garam masuk last. kemudian biarkan kuah ni mendidih dan semua ramuan ni cukup masak dan sebati, dan bolehlah dihidangkan.
  7. ayam kari ni memang sedap sangat 

ok syg....selamat mencuba...mesti makan nasi tau syg...xelok makan mee je..dulu marah sy hari2 makan mee...sekarang u pulak sibuk nak makan mee je hari2...xpayah diet la syg..sy suka u gemuk!!!
love u syg...
i miss u sooo much...i hope u do so...
jangan lupa makan nasi...





No comments:

Post a Comment